W wielu lokalach usługowych, jak i gastronomicznych potrzebne są urządzenia chłodnicze. Jeśli chodzi o lokale handlowe to najczęściej wybierane są lady chłodnicze. Różnią się od siebie:

  • wielkością,
  • właściwościami,
  • przeznaczeniem.

meble sklepowe2

Obecnie wielu producentów takich urządzeń chłodniczych wykonuje je według indywidualnego zamówienia. Dzięki temu lady mogą wpasować się w koncepcję przestrzeni sklepowej. Lady chłodnicze najczęściej służą do ekspozycji nabiału, wędlin, ryb, serów lub produktów garmażeryjnych. Lady chłodnicze mogą mieć różną formę, mogą być zamykane, odkryte, wszystko zależy pd tego w jakim sklepie się znajdą, czy samoobsługowym, czy też produkty są podawane przez sprzedawców.

Kolejnym urządzeniem chłodniczym, który jest ważny w lokalu handlowym to zamrażarka. W tych urządzeniach produkty są przechowywane w znacznie niższych temperaturach. Podobnie jak w przypadku lad, zamrażarki mogą być zamykane, lub tez nie. Te drugie bardzo często można spotkać w sklepach samoobsługowych. Innym rodzajem urządzenia chłodniczego są regały. Regały te bardzo często służą do eksponowania nabiału lub produktów mlecznych. Poza tym wybierając urządzenia chłodnicze do sklepu możemy także zdecydować się na:

  • gondole chłodnicze,
  • szafy chłodnicze,
  • gondole mroźnicze
  • szafy mroźnicze
  • urządzenia impulsowe.

Można także zdecydować się na urządzenia specjalne, np. lodówki, które będą służyły do promocji danej marki lub produktu.

Wybór odpowiedniego urządzenia chłodniczego na pewno nie jest łatwy. Przede wszystkim powinno się kierować tym, co będzie odpowiednie do danego sklepu i co będzie najlepiej eksponowało produkt.